Vitajte na stránke "Japonské nože" - nehľadajte u nás tovar, ale zážitky. 

Streda, 20. September 2017

Vedeli ste ?

    ..., že tie najkvalitnejšie japonské nože sú vyrábané výhradne ručne v malých rodinných dielňach?

Pracujú tu x-té generácie remeselníkov, ktorých zručnosť a tajné receptúry sa dedia z pokolenia na pokolenie. Nôž je výsledkom trpezlivej práce štyroch skúsených majstrov: kováča, brúsiča, výrobcu rúčiek a finalizátora. Spolu ich činnosť zahŕňa cca. 80 pracovných úkonov. Iba tie najdokonalejšie výrobky z takýchto dielní spĺňajú prísne kritériá označenia TAKUMI.

Nippon Knives Vám ponúka nasledovné nože zo skupiny TAKUMI:

  • Kajiwara
  • Haiku Kurouchi
  • Haiku Pro
  • Haiku Itamae Suminagashi
  • Okishiba

Vedeli ste?

..., že váženým sushi majstrom sa stane adept až po 7 rokoch prípravy?

Prvé 3 roky strávi učeň upratovaním kuchyne a brúsením nožov. Je to obdobie, počas ktorého získava pokoru, tak typickú pre japonský spôsob života. Potom nastane čas osvojovania si zručností, ktoré ho vynesú v spoločenskom rebríčku riadne vysoko. Učeň dostane od svojho majstra kvalitný nôž, ktorý sa rovnakou cestou dostal do vlastníctva majstra. Takto nôž putuje po niekoľkých generáciách, čím dokazuje svoju výnimočnú kvalitu. Uznávaný sushi majster sa teší štatútu váženej osoby, čomu zodpovedá i jeho príjem. Preto si môže dovoliť kúpiť svoj vlastný klenot, ktorý ho sprevádza po celú kariéru. Pri odchode na dôchodok tento nôž spáli a tak symbolicky uzatvára jednu kapitolu svojho života.

Vedeli ste ?

... ako rozpoznať ručne vyrábané originály od napodobenín?

V prvom rade si treba uvedomiť, že Japonsko patrí medzi krajiny s vysokým príjmom. Ručná výroba kvalitného noža je náročná na čas a remeselníci, ktorí ich vyrábajú, sú dobre platení. Používajú sa najkvalitnejšie materiály s vysokou obstarávacou hodnotou. Výsledkom je cena, ktorá zohľadňuje všetky vstupy. Preto nie je možné, aby sa kvalitné japonské nože objavili na pultoch supermarketu za podozrivo nízke ceny. Rovnako neodporúčame „výhodný“ nákup sady nožov od podomových predavačov alebo „parkoviskových dílerov“, ktorí ponúkajú napr. 12-dielnu sadu nožov „GLOBAL“ za 50,- Eur. Preverte si preto subjekt, od ktorého zvažujete nákup nožov. Dĺžka jeho pôsobenia na trhu, referencie, sortiment a ekonomické výsledky Vám veľa napovedia. 

Uvádzame niekoľko pokusov napodobniť značku GLOBAL:

Vedeli ste?

..., že mnohé výrobky ponúkané obchodom Nippon Knives dosiahli významné ocenenia?

GLOBAL

  • 1990 - Japonský dizajn MITI
  • 1991 - Zaradenie do ročenky Medzinárodný dizajn
  • 1992 - Najlepší kuchársky nôž BENELUX-u
  • 1995 - Titul najlepšieho noža udelený časopisom WHICH, Veľká Británia
  • 1996 - Najostrejší nôž podľa magazínu A LA CARTE, Nemecko
  • 2001 - Cena za dizajn (GS-29) udelená Frankfurtským veľtrhom
  • 2002 - Mino Sharp – excelentný kuchynský výrobok
  • 2006 - Zaradenie medzi 100 japonských moderných výrobkov s označením J-Mark
  • 2008 - Najlepší kuchársky nôž – Stiftung Warentest, Nemecko

Nože GLOBAL sú vystavené v Múzeu moderného umenia v New Yorku a používajú ich mnohí víťazi kulinárskych súťaží.

HAIKU

  • 2005 - Serge Viera – víťaz prestížnej súťaže Bocuse d´or
  • 2007 - Fabrice Desvignes – víťaz prestížnej súťaže Bocuse d´or
  • 2008 - H-05 – druhý najlepší nôž SANTOKU podľa Stiftung Warentest, Nemecko

TAMAHAGANE

  •   2009 - Gier Skeie – víťaz prestížnej súťaže Bocuse d´or s nožom Tamahagane San Kyoto

KASUMI

  •   2013 - Thibaut Ruggeri – víťaz prestížnej súťaže Bocuse d´or s nožom KASUMI Damascus

MASAHIRO

  •   2013 - Thibaut Ruggeri – víťaz prestížnej súťaže Bocuse d´or s nožom Masahiro MBS-26
MCUSTA ZANMAI
 
  • 2016 - Culinary Academy Yves Thuries používa nože Mcusta Zanmai Supreme Twisted  
     

 
 

Vedeli ste?

...že executive chef komplexu reštaurácií v bratislavskom Erdödyho paláci, ocenený prestížnym ocenením
Kuchár roka 2009 od gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku - používa pri svojej práci nože
značky Global?

"Predtým som používal nože Wüsthof Dreizak a Lion Sabatier. Časom som však prešiel výhradne na nože
Global Yoshikin. Sú to celokovové nože so symetrickým ostrím. Nie sú síce lacné, ale vďaka svojej vysokej
živostnosti sa ich nákup určite vyplatí. Žiadny nôž nevydrží večne, a tak ich treba pravidelne brúsiť na ocieľke
a raz za čas naostriť na kameni na to určenom. Keramické nože nepoužívam. Vo svojej kolekcii mám tieto
nože: na lososa/sušenú šunku (31 cm), filetovací flexibilný (16 cm), na surové ryby - sashimi (30 cm), vyrezávací
nôž rovný (8 cm), vyrezávací nôž zahnutý (7 cm), na zeleninu (20 cm), na chlieb (22 cm), kuchársky nôž na
varené mäso (27 cm), kuchársky nôž (24 cm)."

Zdroj "SME"