Vitajte na stránke "Japonské nože" - nehľadajte u nás tovar, ale zážitky. 

Streda, 20. September 2017

Typy japonských nožov

Všeobecne možno japonské nože rozdeliť na východný /tradičný/ a západný typ. Medzi tradičné patrí predovšetkým Deba, Yanagi, Tako, Usuba a ich varianty. Tieto nože majú čepeľ z extrémne tvrdej ocele s vysokým podielom uhlíka, čo si vyžaduje aj zvýšenú starostlivosť. Aby bola zabezpečená nekompromisná ostrosť sú brúsené len z jednej strany. Preto ľaváci si objednávajú brus z opačnej strany. Rozhranie rúčky z japonských drevín a čepele tvorí záštita z byvolieho rohu alebo kompozitných meteriálov.

Obdoba týchto nožov v západnom štýle nesú názov ako Gyoto, Santoku, Nakiri, Honesuki, Sujihiki a Petty. Čepele sú brúsené z oboch stán v tvare písmena "V". Rúčky zhotovené z laminátového dreva pakka alebo zo živíc bývajú uchytené 2 – 3 nitmi. Údržba týchto nožov je jednoduchá.

V snahe prispôsobiť sa čo najväčšiemu okruhu užívateľov pristúpili i japonskí výrobcovia k roznym kombináciám. Nebuďte preto prekvapený keď narazíte na leštenú antikoróznu čepeľ s ostrím v tvare "V" doplnenú o tradičnú osemhrannú drevenú rúčku, alebo na celokovové nože.