Vitajte na stránke "Japonské nože" - nehľadajte u nás tovar, ale zážitky. 

Streda, 20. September 2017

Niekoľko zásad použitia nožov

Skúsme si zhrnúť do niekoľkých bodov najdôležitejšie zásady používania kuchynských nožov.

1. Výber noža

Každý nôž svojím tvarom a vlastnosťami je určený na konkrétny druh práce. Neexistujú nože „na všetko“! I takzvaný univerzálny nôž zvládne len niekoľko úkonov. Čím je nôž viac špecializovaný, tým ľahšia, zábavnejšia, účinnejšia, ale hlavne bezpečnejšia práca Vás čaká. Každá domácnosť by mala byť vybavená minimálne nasledovnými typmi nožov:

  • nôž šéfkuchára
  • nôž na chlieb, pečivo a zákusky
  • nôž na zeleninu
  • vykosťovací nôž
  • malý univerzálny nôž
  • šúpací nôž

2. Ostrenie

Čím ostrejší nôž, tým bezpečnejší. Na ostrý nôž nevyvíjame veľký tlak, čím minimalizujeme riziko poranenia. Nôž treba ostriť pravidelne a to v závislosti od intenzity použitia. Pokiaľ sa tento proces zanedbá, nôž stratí schopnosť dokonalého naostrenia. V praxi platí, že ak neprekrojíte rajčinu pri 2- 3 záberoch váhou noža, je čas ostrenia. Nikdy neostrite japonské nože oceľovými elektrickými brúskami ! Majú iný tvar ostria ako nože európske. Na ostrenie Vám poslúžia keramické brúsky a najmä japonské brúsne kamene. I keď sa Vám môže zdať tento proces komplikovaný, po prvom ostrení budete presvedčení o opaku.

3. Ošetrovanie

Po použití nôž umyte teplou, nie však horúcou vodou a dôkladne ho osušte. Nikdy nôž neumývajte v umývačke riadu. Ľahko sa Vám môže stať, že takýto nôž už nenaostríte. Nože z tradičnej japonskej uhlíkovej ocele je potrebné po použití natrieť kaméliovým olejom.

4. Skladovanie

Ostré nože je dôležité správne uskladniť. Mali by byť mimo dosahu detí. Nožom neprospieva uloženie v zásuvkovej priehradke, kde trením o seba strácajú ostrosť. Ideálnym spôsobom uloženia nožov sú špeciálne bloky alebo magnetické držiaky. Pridanou hodnotou je v takom prípade aj estetické dotvorenie Vašej kuchyne. Komplexnú ochranu čepele Vám zabezpečí tradičná japonská drevená saya.

Mýty a „zaručené rady“

Vedzte, že výrok: „Môj nôž nemusím ostriť celý rok“ nepotvrdzuje automaticky jeho kvalitu. Skutočne kvalitný nôž je charakteristický tým, že sa dá dokonale naostriť a to aj po dlhú dobu používania. Strácanie ostrosti používaním je prirodzenou vlastnosťou kvalitného noža. Profesionálny kuchár si doostrí nôž pred každou zmenou.

Typy pre správny výber noža

Vaše rozhodnutie o zakúpení nových nožov by mali sprevádzať nasledovné úvahy:

  • rozpočet - investícia do naozaj kvalitných nožov sa Vám niekoľkonásobne vráti
  • typ noža - na aké úkony potrebujete nové nože
  • ergonómia - práca s nožom býva niekedy zdĺhavá, dbajte na jeho ergonómiu
  • iné - doprajte si radosť niečím výnimočným, atraktívnym a pritom vysoko kvalitným.
Tou najdôležitejšou zásadou však je, nôž si pred zakúpením vyskúšať. Neľutujte čas a prostriedky na návštevu vytipovaného predajcu japonských nožov. Nože sa odlišujú svojou váhou, rozmermi, ergonómiou rúčky a v skutočnosti vyzerajú inak ako na obrázkoch. Skúsený predajca Vám poradí ako svoje peniaze dobre investovať. Veď kvalitný nôž Vám bude robiť spoločnosť 10 a viac rokov.